VERZEKER UW VEULEN VAN EEN GOEDE START!

Aug 28, 2023

Al vele jaren is EFO Paardenverzekering een vertrouwd adres voor de in Borculo te veilen veulentjes. Vele fokkers van een geselecteerd veulentje maakten al dankbaar gebruik van de (veiling)veulenverzekering van EFO om de risico’s die een veulenveiling met zich meebrengt, te dekken. Ook voor de periode na de veiling kunt u als kersverse eigenaar van uw Borculo-veulen bij EFO Paardenverzekering terecht. EFO-inspecteur Gea Draaijer vertelt ons hoe u als trotse eigenaar van een zojuist in Borculo aangeschaft toekomsttalent uw veulen een goede start kunt geven en hoe belangrijk het is om voor deze periode een verzekering af te sluiten.   

“We weten allemaal dat de eerste periode waarin het veulen nog bij de moeder loopt, het veulentje nog heel klein en kwetsbaar is”, begint Gea. “Vaak wordt gedacht dat als het veulen kan worden afgespeend, het al een stuk weerbaarder is en het grootste risico wel achter de rug is. Toch is die periode van het afspenen juist erg risicovol. Het veulen wordt gescheiden van de moeder, en alleen of met een maatje in een stal gezet. Als zo’n veulentje ineens zonder moeder in de box staat, wil het nog weleens proberen de stal uit te klimmen. Hij zou zich maar net lelijk bezeren hierbij, dat wil je niet! Ook het eerste transport is natuurlijk spannend. Bij het ritje van de fokker naar zijn nieuwe huis, of op weg naar de opfok, kan het veulen gewond raken. Het kan gebeuren dat het veulentje bijvoorbeeld een lelijke uitglijer maakt, waardoor het op jonge leeftijd blijvend letsel oploopt wat mogelijk zelfs gevolgen heeft voor zijn toekomstige sportcarrière.”

Ongevallenverzekering 
Indien de fokker van uw aanwinst gebruik maakt van de veiling verzekering dan is het veulen verzekerd tot de aflevering. Informeer bij de fokker of zij hier gebruik van maken. Daarna kunt u als nieuwe eigenaar van het veulen verzekeren voor de eerste risico’s. EFO Paardenverzekering biedt een  Beperkte schadeverzekering waarmee het veulen onder meer verzekerd is voor blijvende ongeschiktheid na een ongeval. “Dit is echt een aanrader voor kersverse eigenaren van een talentvol Borculo-veulen”, vertelt Gea. “Met deze Beperkte schadeverzekering,  is je veulen direct verzekerd voor zowel het transport als voor de eerste uren en dagen op zijn nieuwe adres. Want ook dat is weer een spannend moment voor het veulen! Hij komt immers in een nieuwe omgeving, zonder zijn vertrouwde moeder en het veulen kent nog niks. Hij moet wennen aan ander voer want hij krijgt geen moedermelk meer. Allemaal momenten waar bepaalde risico’s aan kleven. “Indien je veulen naar de opfok gaat, staan ze veelal vaak in de koppel. Met name hengstjes kunnen nog weleens wat ruig met elkaar spelen. Ook op stal of in de weide kan er een ongeval gebeuren waardoor het dier blijvend ongeschikt raakt voor zijn beoogde doel. Met een Beperkte schadeverzekering dek je je in voor dat risico. Er zijn ook mensen die ervoor kiezen om meer risico te lopen met hun veulen wat betreft de verzekering, en dan is de overlijdensverzekering een goede optie.” Preventief handelen is in deze risicovolle periode heel belangrijk om je veulen een zo goed mogelijke start te geven.

Kwetsbaar goed
Gea’s advies is om altijd je veulen te verzekeren. “Welke verzekering dat is, dat is uiteraard afhankelijk van het risico dat je bereid bent om te nemen, maar omdat jonge paarden zo kwetsbaar zijn, is het wel verstandig om je in te dekken. Dan sta je bij pech niet compleet met lege handen. Onze inspecteurs zijn door heel het land te vinden. Op basis van persoonlijk contact denken we graag mee met de klant over welke verzekering het beste zou passen. Soms kan een stalbezoekje ook erg prettig zijn om eens te kijken wat de wensen zijn. Maatwerk is altijd mogelijk.”

Goed management de basis
Met een verzekering kun je je als eigenaar van een jong talentvol paard naar wens indekken voor de risico’s die om de hoek kunnen komen kijken in de eerste levensjaren van het dier. Uiteraard blijft het natuurlijk altijd zaak om deze risico’s op voorhand zoveel mogelijk uit te sluiten. “Zorg voor een zo veilig mogelijke omgeving voor je jonge paard, en hanteer een correct management”, tipt Gea. “Haal geen rare fratsen uit met heftige voerwisselingen, zorg voor rust, ritme en regelmaat in de koppel, en blijf er bijvoorbeeld ook heel goed op letten dat het jonge paard gezond opgroeit.” Daarmee doelt Gea op een regelmatig bezoek van de hoefsmid en dierenarts. “Banden en pezen zijn bij jonge paarden volop in ontwikkeling en daardoor extra kwetsbaar. Het eerste levensjaar groeien paarden relatief het snelst. Let erop dat alles ‘recht’ blijft, en corrigeer indien nodig op tijd. Door een paard regelmatig goed te laten bekappen, kun je ongewenste scheefgroei beperken.” Pees- en bandenletsel is de nummer één oorzaak bij uitval van sportpaarden. Juist door op jonge leeftijd de voetstand goed bij te houden en indien nodig te corrigeren, kun je pees- en bandproblemen op latere leeftijd beperken. “Daarnaast is het correct ontwormen en enten natuurlijk belangrijk en spreekt het voor zich dat de dierenarts wordt ingeschakeld wanneer zich veterinaire problemen voordoen.”

“Met preventief handelen en een goed management, en een verzekering voor eventuele pech, geef je je veulen de beste start en jezelf de meeste garantie op een toekomstig gezond sportpaard!”, besluit Gea.

Meer informatie over verzekeringen? www.efo.nl.

Receive updates about the foals to be auctioned online!

This website uses cookies. This way we can ensure that your browsing experience is made even more pleasant. For more information, please review its Privacy Policy.