TOLEDO VDL: VAN BORCULO-VEULEN TOT GOEDGEKEURDE DEKHENGST

25 mei 2023

Uit de kweekvijver van Elite Foal Auction Borculo kwamen al vele internationale sportpaarden en goedgekeurde dekhengsten. Een van de meest recente toppers is de onlangs goedgekeurde KWPN-hengst Toledo VDL (Tobago Z x Chellano), die onder de naam Tavi Z werd geboren in de stallen van Rudy van der Bruggen uit het Belgische Poppel. Vier jaar geleden was deze schimmelhengst het duurste springveulen tijdens de Elite Foal Auction Borculo.

In het KWPN-voorjaarsonderzoek werd de hengst Toledo VDL (Tobago Z x Chellano) goedgekeurd als dekhengst. Hij scoorde in totaal 81 punten en werd beloond met mooie cijfers. Zo kreeg hij een 8,5 voor techniek en instelling en een 8 voor zijn galop, reflexen, vermogen, rijdbaarheid en aanleg als springpaard.

Topprijs 

De hengst van VDL Stud was vier jaar geleden, onder de stamboeknaam Tavi Z, verantwoordelijk voor een topprijs op de Elite Foal Auction Borculo. Hij ging onder de hamer voor 35.000 euro. “Ik kan moeilijk zeggen of hij als veulen al een hele aparte was, maar het zag er al direct goed uit”, vertelt Rudy van der Bruggen. “Ik kom al jarenlang op de veiling in Borculo en heb hier regelmatig veulens verkocht. Dat bevalt mij heel goed.”

Moderne hengst

Toledo VDL kwam via de veiling in handen van Amerikaanse eigenaren. Van der Bruggen bleef de hengst volgen: “Later hoorde ik dat hij bij de VDL Stud stond en het daar erg goed deed. Toen Toledo daar werd klaargemaakt, kreeg ik regelmatig filmpjes van de mensen die hem trainden. Zij hadden er heel veel vertrouwen in en waren fan van de hengst. Ook toen hij in Ermelo liep werd ik op de hoogte gehouden. Hartstikke leuk! Als fokker ben je daar natuurlijk blij mee. Ik ben zelf ook in Ermelo wezen kijken. Daar was ik meteen heel enthousiast en maakte de hengst een goede indruk op mij. Omdat ik hem gefokt hebt, heb ik misschien een beetje een roze bril op, maar ik vind het een hele moderne en lichtvoetige hengst. Hij is groot, langgelijnd en kan makkelijk schakelen. Daarnaast heeft hij een hele goede instelling en super manier van springen.”

Tobago Z 

Toledo VDL is een van de eerste dekhengsten van het springfenomeen Tobago Z. Hij won onder Daniel Deusser vorig jaar de Rolex Grand Prix van ’s-Hertogenbosch, de Global Champions Tour van New York én de Super Grand Prix van Praag. “Ik was er inderdaad al vroeg bij met de keuze voor Tobago Z. Het is een mooie hengst met veel instelling. Hij komt ook uit een goed nest. Pas toen ik al bij Tobago Z had gedekt, ontdekte ik dat hij zes generaties terug uit een volbloed komt. En die is weer verwant aan de grootmoeder van Iron Man van de Padenborre, van Gregory Whathelet. Dat is wel een leuk feitje, want vier jaar geleden werden de hengsten Tobago Z en Iron Man van de Padenborre eerste en tweede in de wereldbekerwedstrijd van Bordeaux.” Van der Bruggen roemt vooral de instelling van Tobago Z. “Dat is uiteindelijk het allerbelangrijkste. Als je een paard hebt die alles kan, maar niet wil, dan komt die er nooit. Als je er eentje hebt die iets minder kan, en heel veel wil, dan is het meteen een fijn paard voor iedereen.”

Caroline Z
Van der Bruggen fokte Toledo uit de merrie Caroline Z. “Zij is gefokt door mijn vader en heb ik later van hem overgenomen. Caroline is inmiddels 22 jaar en dragend van de hengst Toèmme de Regor Z (Chacco Blue x Cento). Als het een merrieveulen is, wil ik haar graag houden. Als het een hengst is, zal die waarschijnlijk via een veiling verkocht worden. Ik verwacht een vrij laat veulen, dus ik moet even afwachten hoe het loopt.”
In haar jonge jaren liep Caroline een IBOP en enkele concoursen. “Eigenlijk vooral om te kijken hoe haar instelling was. Ze springt heel voorzichtig en is hele brave merrie. Ze heeft veel lengte, maat en een goede instelling. Dat geeft ze ook door aan haar nakomelingen.”

Bewezen stam 

Inmiddels heeft Rudy van der Bruggen veertien veulens bij Caroline Z gefokt. Ze bracht ook al de in Oldenburg goedgekeurde hengst Castellani Z (v. Canturano), die op 1.30-niveau werd uitgebracht door Christian Ahlmann. Daarnaast is ze de moeder van Contour Z (v. Canturano I), die de Duitser Sebastian Adams in het 1,40 meter startte, en Contour II (v. Canturano I) die met de Brit Daniel Moseley in het 1,35 meter sprong. Daarnaast is Caroline Z de grootmoeder van het internationale springpaard Eloy en overgrootmoeder van het 1.50m-springpaard Action Man Ask, die in Denemarken, Hannover en bij Zangersheide is goedgekeurd.

Larthago

Caroline Z heeft haar sterke genen niet van een vreemde. Ze bezit een uitstekende pedigree en is een dochter van de preferente, prestatie-merrie Larthago (Carthago x Caletto I). Zij is door Klaus Göttsche-Götze gefokt uit de Caletto I-merrie Daisy IV, uit Holsteiner stam 8749. Daisy IV leverde de Cassini I-zoon Casino 14, die in Duitsland tot op 1.50m-niveau heeft gepresteerd.
Rudy’s vader, Martien van der Bruggen, kocht Larthago veulen op de veulenveiling in Holstein. Larthago sprong zelf op 1,50-niveau onder Mathijs van Asten en drukte een zeer duidelijke stempel op de fokkerij. Ze is de moeder van vijf goedgekeurde hengsten, namelijk: Harley VDL (v. Heartbreaker), Cevin Z (v. Coriall), Dimitri Z (v. Diarado), Casago II (V. Casall) en de inmiddels op 1.60m-niveau uitgebrachte KWPN-gekeurde Casago (v. Casall). Daarnaast bracht Larthago elf internationale springpaarden, waaronder Hopes Are High Z, Soren Z, Einstein, Casago II en Dimitri Z.

Fijne samenwerking

Rudy Van der Bruggen is een kleine fokker. “Per jaar fok ik een of twee veulens, nooit meer. Op dit moment heb ik alleen Caroline nog. Natuurlijk hoop ik stiekem op een merrieveulen, zodat ik die kan aanhouden als opvolger voor de fokkerij. En mocht ik in de toekomst een keer een merrie hebben die bij goed Toledo past, zou ik daar graag eens bij willen dekken.” Zien we Van der Bruggen nog eens terug bij de Elite Foal Auction Borculo? “De samenwerking met Borculo is mij altijd super goed bevallen. Ik ben er heel vaak geweest, tot volle tevredenheid. Dus waarom zou ik dat veranderen? Als ik weer een geschikt veulen heb, kom ik zeker terug!”

Toledo VDL is een van de vele paradepaarden van Elite Foal Auction Borculo. Deze veiling staat al jarenlang garant voor interessant gefokte veulens uit exclusieve sportlijnen. Denk je dat je ook zo’n topper op stal hebt en wil je jouw veulen opgeven voor de selectie? Meld jouw veulen nu aan!

Foto's: Elite Foal Auction Borculo & Horses.nl/Melanie Brevink-van Dijk 

Ontvang updates over de online te veilen veulens!

Deze website maakt gebruik van cookies. Op deze manier kunnen we ervoor zorgen dat uw surfervaring nog aangenamer wordt. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie