OP VOLLE KRACHT NAAR ELITE VEILING OP PALEIS SOESTDIJK

8 jun. 2023

Elite Foal Auction Borculo pakt in september flink uit met een live veiling bij Paleis Soestdijk. De selectiecommissie springen kijkt daar enorm naar uit. “Zo’n fancy locatie heeft alles in zich om een succesvol evenement neer te zetten. We zijn momenteel volop bezig met de selectie en hebben al hele interessante, veelbelovende veulens geselecteerd”, vertelt Floris van Leuken enthousiast.

De selectiecommissie springen van Elite Foal Auction Borculo heeft een vracht aan ervaring en kennis in huis. Zo vergaarde Henk van den Broek zijn bekendheid en expertise als internationaal springruiter, trainer en lid van de KWPN-hengstenkeuringscommissie. “Met mijn dochter Monique run ik een spring- en trainingsstal in Sevenum. We hebben dertig springpaarden op stal en drie ruiters in dienst. We leiden paarden op vanaf de basis tot en met 1,45/1,50-niveau.” Ook Floris van Leuken is een bekende naam in de springsport. Hij is de eigenaar van handelsstal en stoeterij Holsten Stables. Menig topsportpaard dat internationaal op het hoogste niveau mee doet, werd geboren in zijn stal. Daarnaast is hij de fokker van de goedgekeurde dekhengst Quality Time TN.
Jos Swinkels vertegenwoordigt nieuw bloed binnen de commissie. Niet alleen qua leeftijd, maar ook met zijn moderne visie op de fokkerij. “In het verleden sprong ik op Z-niveau. Mijn vriendin is springamazone, zelf rijd ik nog af en toe hobbymatig. Ik heb een passie voor fokkerij en bloedlijnen en in het dagelijks leven ben ik verkoper van loodsen en stallen bij Huisman in Gemert.”

Jos Swinkels

Eigen fokkerij 

Swinkels is zelf ook actief in de fokkerij. “Ik verwacht dit jaar vier veulens. Twee van jonge hengsten, namelijk Million Dollar en Meganus PS. Daarnaast komt er een Conthargos-veulen en krijg ik er eentje van Denzel van ‘t Meulenhof. Dat was wel leuk, dat heb ik vorig jaar samen met Henk bedacht.” Van den Broek: “Ik heb al een heel mooi veulen van Highway TN en verwacht er ook eentje van Denzel van ‘t Meulenhof.” Bij de Holsten Stables worden dit jaar drie veulens geboren. “Ik heb gekozen voor de Zangersheide-hengsten Epleaser van 't Heike, Aganix du Seigneur en Contagio”, vertelt Floris van Leuken.

Selectiecommissie

Samen met Henk van den Broek zat Jos Swinkels vorig jaar voor het eerst in de selectiecommissie. “Dat was superleuk! Je ontmoet veel mensen, fokkers en veulens. We waren vorig jaar heel blij met het resultaat. Dit jaar proberen we natuurlijk weer een interessante collectie samen te stellen en nog een stapje verder te gaan”, zegt Jos Swinkels. Ook Henk van den Broek blikt tevreden terug: “Het pakte vorig jaar erg goed uit en was mooi om te doen. Ik zat drie jaar in de hengstenkeuringscommissie van het KWPN en jureerde bij veulenkeuringen en afstammingenkeuringen. Ik had hiermee dus al enige ervaring. Helaas ben momenteel te druk met mijn eigen bedrijf. Floris en Jos gaan nu hoofdzakelijk op pad. Ik ga enkele dagen mee en blijf op de achtergrond betrokken als adviseur.”

Henk van den Broek

Live veiling

Floris van Leuken zat vanaf 2017 vijf jaar in de selectiecommissie van Elite Foal Auction Borculo. “Dat deed ik destijds met Pieter-Jan Berkers. Ik ben er anderhalf jaar tussenuit geweest door andere werkzaamheden. Toen ik werd gevraagd of ik terug wilde komen, heb ik daar even over nagedacht. De afgelopen vijf jaar verliepen succesvol. Als je terugkomt, wil je dat toch evenaren en het liefst verbeteren. Maar wat ik zo mooi vind bij Borculo is dat we een hele leuke club mensen bij elkaar hebben. Vroeger verkocht ik er zelf veulens via de veiling en maakte ik het dus vanaf de andere kant mee. Toen was het al een fijne club en daarin is niets veranderd. Je hebt hier echt het wij-gevoel. Niet alleen qua organisatie, maar ook qua fokkers waarmee we het doen. Tegenwoordig is de fokkerij van springpaarden steeds professioneler en commerciëler. Natuurlijk is de opbrengst belangrijk, maar dat is niet het enige. Bij Borculo voel ik mij echt thuis, dus het mooi om weer terug te zijn! Ik vind het ook super dat er dit jaar een live veiling komt. Ik denk dat daar behoefte aan is en ons onderscheidend maakt. De veiling is bij Paleis Soestdijk. Een fancy locatie, dat alles in zich heeft om een succesvol evenement neer te zetten.”

Moederlijn met sport 

Fokkers kunnen hun veulen nog steeds aanmelden via We werken veel samen met fokkers uit ons eigen netwerk. Maar het is ook belangrijk om te blijven vernieuwen. Je moet steeds weer nieuwe lijntjes, stammetjes en mensen erbij hebben. De eerste selectie gaat vanaf papier, want het aanbod is zo groot. Het is onmogelijk om alle veulens te bekijken die worden opgegeven. De bloedopbouw moet commercieel interessant zijn en we zoeken veulens met veel sport in de moederlijn. Het liefst al in de eerste generatie en met internationale resultaten. Dat is de trend van dit moment. Wij moeten als selectiecommissie selecteren op wat de koper zoekt. Dat maakt het soms wel lastig als je een fantastisch en correct veulen ziet, met net wat weinig sport in de moederlijn. Die nemen we niet mee in de selectie”, aldus Van Leuken.

Floris van Leuken

Beste veulens 

Vervolgens bezoekt de commissie de veulens bij de fokkers thuis. Waar letten ze dan op? Henk van den Broek: “Natuurlijk moet het veulen correct gebouwd zijn, maar persoonlijk vind ik uitstraling ook belangrijk. We zoeken een modern veulen: hoogbenig en voldoende van lengte. Het veulen moet van nature alles in zich hebben om uit te groeien tot goed sportpaard. De springsport is de laatste tien jaar veranderd, als selectiecommissie moeten we daarin meebewegen. Een lichtvoetig en elektrische veulen past daarbij.” Jos Swinkels vult aan: “Papier is sowieso belangrijk, maar een goede galoppade en veel souplesse ook. We zoeken dus echt een totaalplaatje. We zijn niet voor niets Elite Foal Auction Borculo en gaan alleen voor de beste veulens.”

Heb jij een veulen dat je wilt opgeven voor de Elite Foal Auction Borculo? Opgeven is nog mogelijk. Meld je veulen nu aan!

 

Ontvang updates over de online te veilen veulens!

Deze website maakt gebruik van cookies. Op deze manier kunnen we ervoor zorgen dat uw surfervaring nog aangenamer wordt. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie