SELECTIECOMMISSIE SPRINGEN OVER DE MODERNE SPRINGPAARDENFOKKERIJ

21 jun. 2023

Floris van Leuken, Henk van den Broek en Jos Swinkels zijn weer volop bezig met de selectie van de springveulens voor Elite Foal Auction Borculo. De selectiecommissie springen legt de lat hoog en selecteert alleen de beste veulens voor de veiling in augustus. We zijn benieuwd naar de visie van de drie heren en leggen ze enkele stellingen voor over de springpaardenfokkerij.

Stelling 1: Een goed springveulen moet kunnen draven
“Daar ben ik het mee eens. Het hoeft geen dressuurpaard te zijn, maar het veulen moet wel correct in balans draven”, zegt Henk van den Broek. “In draf wint een springpaard geen parcours. Een veulen hoeft voor mij niet mega te kunnen draven, maar hij moet wel over elasticiteit en lossigheid beschikken. Een krabbelaar in draf komt dus niet door onze selectie”, vult Floris van Leuken aan.

Stelling 2: Correctheid is de basis
“Absoluut mee eens”, reageert Jos Swinkels. “Op correctheid mag je nóóit inleveren.” Van Leuken beaamt dit: “Als je bij Elite Foal Auction Borculo een veulen koopt, mag je ervan uitgaan dat dit een gezond veulen is dat correct is qua stand en bouw.”

sicero-cicero-voltaire

Stelling 3: Sport in de moederlijn is tegenwoordig onmisbaar
“De kans is groter om een goed sportpaard uit een goede moederlijn te fokken, maar het is geen garantie. Voor de veiling is een goede moederlijn wel belangrijk. We zoeken het liefst veulens uit een merrie die zelf op niveau heeft gepresteerd”, reageert Henk van den Broek. Van Leuken haakt in: “Wij moeten als selectiecommissie selecteren op wat de koper zoekt. Dat maakt het soms wel lastig als je een fantastisch en correct veulen ziet, met net wat weinig sport in de moederlijn. Dan is het zeker geen verkeerd veulen, maar nemen we die toch niet mee in de selectie.”

Stelling 4: Stempelhengsten vererven beter dan jonge hengsten
Swinkels: “Ik ben zelf een liefhebber van interessante, jonge hengsten. Ik merk wel dat er op dit moment in de markt meer vraag is naar bewezen hengsten.” Henk van den Broek vult aan: “Of een stempelhengst beter fokt, weet je nog niet. Zelf gebruik ik ook jonge hengsten. Ik weet precies wat er bij mijn merries past, omdat ik ze zelf in de sport heb gereden. Ik verkoop mijn veulens nooit en houd ze aan tot ze vier jaar zijn. Dat is natuurlijk een iets andere insteek. Voor de veiling is wel van belang dat je met bloed komt dat al bewezen heeft dat er sportpaarden van komen. Daarbij staan we als selectiecommissie ook open voor het bloed van interessante jonge hengsten.”

Heb jij een veulen dat je wilt opgeven voor de Elite Foal Auction Borculo? Opgeven is nog mogelijk. Meld je veulen nu aan!

Ontvang updates over de online te veilen veulens!

Deze website maakt gebruik van cookies. Op deze manier kunnen we ervoor zorgen dat uw surfervaring nog aangenamer wordt. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie