ISSEM: VAN BORCULO-VEULEN TOT OLYMPIADEPAARD

30 okt. 2023

Voor Jan Saaltink en Peter Geerink komt een droom uit. Hun fokproduct Issem (Quality Time x Clinton) heeft zich met zijn Poolse ruiter Adam Grzegorzewski gekwalificeerd voor de Olympische Spelen in Parijs in 2024. Deze vosruin kwam tien jaar geleden onder de hamer tijdens de Elite Foal Auction Borculo.

Tijdens de CSIO4* CET Prague Cup werd het Poolse springteam afgelopen juli tweede en hierdoor stelden ze hun ticket voor de Olympische Spelen in Parijs zeker. Opvallend, want het Poolse springequipe kwam in 1980 voor de laatste keer in actie tijdens de Olympische Spelen in Moskou. De 25-jarige Adam Grzegorzewski was destijds nog niet eens geboren en is nu de benjamin van het Poolse team. Met de vos Issem reed hij zich dit jaar meerdere keren in de kijker. Zo werd hij afgelopen maand nog tiende in El Jadida (1,50 m.) en achtste in Tetouan (1,50 m.). Eind juli eindigde de combinatie als vijfde in de Grote Prijs van Praag. Ze startten dit jaar in meerdere Nation Cup wedstrijden en maakten deel uit het van Poolse team op het EK in Milaan. Fokker Jan Saaltink volgt zijn fokproduct vanaf de zijlijn. “Via medefokker Peter Geerink blijf ik op de hoogte. Hij komt namelijk ook op concoursen in Polen. Tijdens de laatste landenwedstrijd in september was Issem nog dubbel nul. Helaas ging het op de Europese kampioenschappen mis, maar de kwalificatie voor Parijs is binnen. Dat vind ik als fokker toch wel heel bijzonder!”

Sterkgebouwd veulen

Sinds 1979 is Elite Foal Auction Borculo een van de meest toonaangevende veulenveilingen van Nederland. Jaarlijks komen de beste, streng geselecteerde dressuur- en springveulens onder de hamer tijdens de veilingen van Elite Foal Auction Borculo. Tien jaar geleden kwam Issem er ook in de veiling. “Ik heb in Borculo al vaker veulens verkocht. Dat bevalt mij altijd goed. Issem was als veulen langgelijnd, sterkgebouwd en had al een hele goede galop. Het was misschien niet het allermooiste veulen, maar hij was wel goed gebouwd. Ik weet nog dat ik op wat meer geld had gehoopt. Issem bracht 5000 of 5.500 euro op. Quality Time was destijds niet zo in the picture.”

Jongensboek

Adam Grzegorzewski kocht Issem op de veiling. “Die jongen was toen pas vijftien jaar oud. Zijn moeder zou meekomen naar de veiling, maar zij kon op het laatste moment niet. Hij heeft toen alleen in Nederland gelogeerd. Adam had Issem voor de veiling zelf uitgekozen en serieuze interesse. Ik vind het bijzonder dat hij hem zelf heeft opgeleid. Ik hoorde later dat Issem wel een beetje karakter heeft. Ik vind het toch knap dat die jongen erin is blijven geloven. Hoe vaak zie je dat nog? Dat zo’n jochie van vijftien een veulen koopt, zelf opleidt en naar de Olympische Spelen mag. Dat is een jongensboek!” Saaltink zou volgend jaar heel graag gaan kijken op de Olympische Spelen. “Parijs is relatief dichtbij en desnoods slaap ik daar in mijn auto. Het is toch erg speciaal als je eigen fokproduct daar meeloopt. Een unicum, daar fok je voor! Maar ik hoor van iedereen om mij heen dat het bijna niet meer mogelijk is om aan kaarten te komen. Dus het is nog de vraag of dat gaat lukken.”

Elle

Saaltink fokte Issem uit de merrie Elle (Clinton x Diamant de Semilly). “Elle mocht qua uiterlijk wat meer bloed hebben en was echt een Clinton-type. Daarom koos ik destijds voor Quality Time en achteraf gezien bleek dat nog niet zo’n slechte keuze.” Helaas kreeg Elle maar één veulen. “Elle kon fantastisch losspringen, ze beukte echt van de vloer. We hadden het helemaal uitgestippeld, ze zou eerst de fokkerij in gaan en daarna de sport. Helaas liep het anders. De bevalling van Issem was zwaar en daarna is het eigenlijk nooit meer goed gekomen met haar. We kregen haar dat jaar ook niet drachtig. We probeerden van alles, maar ze had waarschijnlijk te veel schade opgelopen en is overleden. Erg jammer, want daardoor had ik ook niks meer uit deze stam.”

Queen de Beaufour

De moeder van Elle is Queen de Beaufour (Diamant de Semilly x Toulon). “Haar kocht als ik zeven- of achtjarige in Frankrijk. Via via kon ik daaraan komen. Dat was een iets kleiner beestje. Ik liet haar dekken bij Clinton om wat meer formaat te krijgen, maar dat sloeg bij Elle dus door naar een redelijk forse merrie.” Uit Queen de Beaufour fokte Saaltink daarnaast de schimmel For Quality (v. Quality Time). “Hij kwam tot de derde bezichtiging bij het KWPN en vertrok als jong paard naar Tsjechië.” Onder de Duitse ruiter Armin Himmelreich sprong hij in het 1,40 meter. Queen de Beaufour bracht verder nog een merrie, Traviata de Boufour (v. Kannan). Zij is de moeder van het 1,45-paard Bynintot des Carmille en het 1,40-paard Furioso des Carmilles. Beide stammen af van de hengst Ninto de Boufour.

Wil om te werken

Saaltink reed zelf veel in de landelijke springsport. “Ik ben altijd blijven rijden, maar intussen werd de interesse in fokkerij, opfok en opleiding van jonge paarden steeds groter. In 2008 begon ik een eigen stal in Laren. Ik train jonge hengsten en merries voor keuringen en houd me bezig met de fokkerij. Ik heb nog zes dragende merries. Allemaal uit verschillende stammen. Ik doe een beetje aan risicospreiding”, grapt Jan. “Twee zijn dragend van Drummer TN, eentje van Onassis TN. Verder verwacht ik een Chacco Blue, een Cero Blue en een veulen van Casallco. Ik gebruik graag merries die uit een lijn komen met veel sport. Qua hengsten houd ik van hengsten die echt een vaderpaard zijn. Wat ik belangrijk vind in de fokkerij is dat de paarden de wil hebben om hun werk te doen, om nul te lopen. Dat is gelijk ook het aller moeilijkste. Je kunt wel zien of ze een mooi hoofd hebben, langgelijnd zijn, of wat dan ook. Maar de rest is koffiedik kijken. Gelukkig pakte dat met Issem super goed uit!”

Issem is een van de vele paradepaarden van Elite Foal Auction Borculo. In de ruim veertig jaar dat Veulenveiling Borculo bestaat zijn er al bijzonder veel veulens via onze veiling verkocht die later de status van succesvol internationaal sportpaard en/of erkende dekhengst wisten te bereiken. Lees meer over de veilingen en bekijk de andere paradepaarden in de Hall of Fame.

Foto's: Hippo Foto & Elite Foal Auction Borculo 

Ontvang updates over de online te veilen veulens!

Deze website maakt gebruik van cookies. Op deze manier kunnen we ervoor zorgen dat uw surfervaring nog aangenamer wordt. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie