SELECTIECOMMISSIE DRESSUUR STAAT KLAAR OM DE BESTE VEULENS TE SELECTEREN

28 apr. 2023

Voor Nol Gerritsen en Wouter Plaizier breekt een drukke tijd aan. Zij stappen weer samen in de auto om honderden dressuurveulens te bekijken voor Elite Foal Auction Borculo. De selectiecommissie legt de lat hoog en selecteert alleen de beste veulens voor de veiling in augustus. Maar hoe gaat dit in zijn werk en waar letten ze op bij de selectie?

Sinds jaar en dag is Veulenveiling Borculo een van de hoogst aangeschreven veulenveilingen van Nederland. Borculo-veulens vinden over de hele wereld hun weg in de (top)sport. Het selectieteam dressuur bestaat uit Nol Gerritsen en Wouter Plaizier. Deze selecteurs hebben oog voor talent en beschikken over veel kennis en kunde over de sport en fokkerij.

Nol Gerritsen

Nol Gerritsen is samen met zijn vrouw Jeanette eigenaar van de Dalhoeve. Tophengsten zoals Contango, Jazz, Wynton, Jet Set en Damiro stonden jarenlang ter dekking op hun hengstenhouderij. Nu runt het stel een dressuurstal in Ommeren, waar ze succesvol dressuurpaarden fokken en uitbrengen in de sport. “We hebben zo’n veertig paarden op stal. We hebben de hengst Las Vegas (v. Ferdeaux) samen met Nico Witte en daarnaast hebben we de hengst New Orleans (v. Blue Hors Farell), die we zelf hebben gefokt. Dit jaar verwachten we veulens van Bonds, Frankie Lee, Vitalis en New Orleans. Onze veulens fokken we op tot ze drie jaar zijn. Daar hebben we thuis mooi de ruimte voor. Daarna worden ze opgeleid en verkocht”, legt Gerritsen uit.

Wouter Plaizier

Samen met zijn vrouw Ada is Wouter Plaizier sinds 1991 eigenaar van Plaizier Diervoeders. Daarnaast runt hij zijn eigen trainingsstal en fokkerij. Hij fokte de hengsten Dark Pleasure, It’s a Pleasure en ontdekte de bekende Blue Hors Zack. Daarnaast staat hij te boek als eigenaar van een reeks zeer goed presterende dressuurpaarden. “Per jaar fokken we vijf tot zes veulens. Als driejarige worden ze beleerd en verkocht. Een hele goede blijft langer en wordt nog een tijdje doorgereden bij een ruiter.”

Selectiecommissie

Uit belangstelling kwam Nol Gerritsen al jarenlang naar Elite Foal Auction Borculo en ook Wouter Plaizier is een bezoeker van het eerste uur. “Zolang de veulenveiling in Borculo bestaat, kom ik er al. Ik ben misschien twee of drie jaar niet geweest, omdat ik niet kon. Ik heb er zelf ook een paar keer een veulen gekocht”, vertelt Plaizier. Hij zit voor het vierde jaar op rij in de selectiecommissie. “Ik ken Nol al jaren. Toen ik werd gevraagd of ik in de commissie wilde, vond ik dat heel leuk! Ik heb mijn diervoederbedrijf inmiddels overgedaan aan mijn zonen en heb daardoor meer tijd. Als selecteur kom je overal en zie je veel veulens en fokkers. De samenwerking met Nol gaat top. Ik zit sinds vorig jaar ook in de KWPN-hengstenkeuringscommissie dressuur. Doordat ik zoveel veulens zie, krijg ik ook mooi inzicht hoe een hengst fokt.”
Nol Gerritsen werkt inmiddels zes jaar als selecteur voor Elite Foal Auction Borculo. “Ik heb er veel zin in om weer op pad te gaan. We komen ook bij veel oude klanten van vroeger, van onze hengstenhouderij. Dat is leuk. De samenwerking met Wouter bevalt goed, we zitten mooi op een lijn. Ik ben inmiddels al bij enkele fokkers geweest en vanaf eind april gaan Wouter en ik gezamenlijk op pad.”

Lange dagen

Plaizier: “Vanaf mei zijn we meestal twee à drie dagen per week onderweg. Dat is een drukke tijd. We zien een paar honderd veulens voor de veiling. Het voordeel is dat Nol en ik allebei niet aan vaste dagen vastzitten dus we kunnen afspreken wanneer het ons het beste uitkomt. We proberen het liefst een rondje te maken. Bijvoorbeeld dan Brabant, dan Texel, dan Noord-Holland. Zo maken we heel wat kilometers. Er zijn dagen dat we vijfhonderd à zeshonderd kilometer rijden. Dan gaan we tegen zeven uur ’s ochtends weg en het gebeurt vaak zat dat ik pas tegen half twaalf ’s avonds thuis ben. Het zijn dus echt lange dagen.”

Strenge selectie

"Soms hebben we pech en zit er een dag helemaal niks tussen. Soms heb je een gunstige dag en selecteren we vier of vijf veulens.” Gerritsen haakt in: “Als je op een dag weinig goede veulens ziet, is het misschien verleidelijk om er toch eentje te selecteren. Toch doen we dat bewust niet. Onze selectie is erg streng. Borculo is niet voor niets een eliteveiling. We hebben een reputatie van een zeer goede kwaliteit veulens die vaak uitgroeien tot internationale sportpaarden. Die naam willen we natuurlijk overeind houden.”

Eisen

Waar moet een goed Borculo-veulen én toekomstig sportpaard aan voldoen? Natuurlijk kun je op basis van de afstamming al het een en ander zeggen, maar de ervaring leert dat je een veulen altijd in het echt moet kijken. Voor ons is het allerbelangrijkste dat een veulen heel goed kan lopen. Daar kijken we als eerste naar. Dus met een heel goed achterbeen, een veulen dat met de schoft omhoog draaft en veel lossigheid en uitstraling heeft”, aldus Nol Gerritsen. “Daarnaast moet het veulen een goed exterieur hebben, correct zijn, goed op de benen staan en mooi naar boven zijn gebouwd. We kijken ook naar de bloedlijn. Het veulen moet zowel aan vaders- als moederskant interessant zijn gefokt. Daarnaast vinden we sportprestaties erg belangrijk”, zegt Wouter Plaizier.

Aanmelden

Nol Gerritsen: “Er zijn fokkers waar we al jaren komen. We hebben met Borculo inmiddels wel een naam opgebouwd en een kring van fokkers die het ons gunnen. Maar er zijn best veel kapers op de kust. Dus we moeten er snel bij zijn, anders zijn we te laat. Daarnaast zien we nieuwe gezichten. Dat is alleen maar mooi. Iedereen is welkom. Ook als je als particulier een goed veulen hebt, aarzel dan niet en geef het veulen op.” Aanmelden is kosteloos en kan eenvoudig via de website. Fokkers ontvangen snel reactie of de commissie het veulen thuis komt bekijken.

Topveulens

De veulens kunnen al op jonge leeftijd worden bekeken. “Vorig jaar hadden we de twee duurste veulens al geselecteerd toen ze pas drie of vier dagen oud waren. Zij lieten zich zo apart zien, dat we ze in de selectie meenamen. Het is mooi dat we het op die jonge leeftijd al goed hadden gezien. Dat pakte super uit. Hopelijk kunnen dit jaar weer zulke topveulens selecteren”, besluit Gerritsen enthousiast.

Elite Foal Auction Borculo staat al jaren garant voor interessant gefokte veulens uit exclusieve sportlijnen. Wil je jouw veulen opgeven voor de selectie? Meld je veulen nu aan!

Ontvang updates over de online te veilen veulens!

Deze website maakt gebruik van cookies. Op deze manier kunnen we ervoor zorgen dat uw surfervaring nog aangenamer wordt. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie