8 sep. 2022
Veulenveiling Borculo staat al jarenlang garant voor interessant gefokte veulens uit exclusieve sportlijnen. En dat niet alleen, want vaak vinden die veulens hun weg naar het hoogste niveau. Neem de succesvolle KWPN-hengst Kyton (Ferguson uit Wilbria keur pref IBOP-dres van Ferro). Zeven jaar geleden was hij het duurste dressuurveulen tijdens Veulenveiling Borculo. Deze week komt hij aan start bij het WK Jonge Dressuurpaarden in Ermelo. Hoog tijd voor een interview met zijn fokker, Willem Goesten.
Willem Goesten uit Berkel Enschot is geen onbekende in de paardenwereld. Hij is regiovoorzitter van KWPN-regio Noord-Brabant en fokt al jarenlang zeer succesvol met spring- en dressuurpaarden. “In het dagelijks leven ben ik dierenarts. Eigenlijk hoef ik niet meer te werken. Ik heb allang de leeftijd dat ik mag stoppen, maar ik vind het werk veel te leuk. Het praktijkwerk en mijn kleinschalige fokkerij vormen een mooie combinatie.”
De Brabander volgt prestaties van zijn fokproduct Kyton op de voet. “Vanwege mijn werk kan ik niet bij alle wedstrijden kijken. Toch volg ik het wel en heb ik regelmatig contact met de eigenaar Rom Vermunt. Hij houdt mij goed op de hoogte. Vorig jaar werd Kyton tweede in de Pavo Cup. Philipp Hess reed hem daar als testruiter. Dat was echt kippenvel en heel mooi om mee te maken.”
“Als jong paard toonde hij al aanleg voor het zwaardere werk en hij is zeer werkwillig. Dat hij nu naar het WK mag, doet mij veel. Daar ben ik trots op. Twee jaar geleden was hij ook geselecteerd, maar ging het vanwege corona niet door. Ik ben momenteel op vakantie, maar mocht Kyton de finale halen, dan gooi ik het vakantieschema om en probeer ik er toch bij te zijn.”
Kyton werd als veulen bij Veulenveiling Borculo geveild. Willem Goesten komt daar graag. “Ik liet in Borculo al eerder fokproducten veilen. Ik vind het een vriendelijke veiling, met goede veulens. Zowel in dressuur- als springrichting. Ik heb alle vertrouwen in de commissies van Borculo. Het is een goede zet dat Henk van den Broek dit jaar is aangetrokken voor de selectiecommissie springen.”
“Mensen vragen mij weleens: ‘Waarom is Kyton eigenlijk verkocht?’ Maar ik hou de hengstveulens niet aan. Bovendien kregen we op de veiling een bedrag dat ik in mijn stoutste dromen niet had kunnen dromen.” Kyton werd in 2015 met 31.000 euro als duurste dressuurveulen afgeslagen.
Ondanks zijn jonge leeftijd volgde er al een mooie carrière. De hengst werd goedgekeurd bij het KWPN en het Oldenburger stamboek en is inmiddels de meest succesvolle hengst zevenjarige hengst. Bart Veeze en Kyton werden vorig jaar Z2 kampioen tijdens de Hippiade, ze wonnen afgelopen winter het indoorkampioenschappen in het ZZ Licht en kregen afgelopen mei opnieuw het kampioenslint omgehangen in het ZZ-Zwaar. En recent voegden ze daar dus een ticket voor het WK Jonge Dressuurpaarden aan toe.
Momenteel heeft Goesten vier fokmerries. “Ik fok met drie dressuurlijnen en een springlijn. Ik heb er nog eentje in de sport lopen en een 2,5-jarige.” Met de merrielijn van Kyton fokt hij al ruim dertig jaar. Uit deze bekende Bria-stam komen onder meer de Grand Prix paarden Barbria, Voice, keurhengst OO Seven, Celiton en Blue Hors Don Olymbrio.
Het begon voor Goesten met de keurmerrie Ezabria (Doruto uit Ilbria keur preferent van Amor), een volle zus van de bekende Grand Prix-merrie Barbria. “De fokkerij ging toen niet zo geweldig. Ik besloot een keer diep in de buidel te tasten om ander fokmateriaal te kopen. Ik ging naar Huub van Helvoirt en daar stonden de merries Ezabria en Endy (v. Ulft), die later zeer succesvol werd in de fokkerij. Ik wilde eigenlijk Endy kopen, maar Huub vroeg zoveel geld. Ik zei: ‘Dat gaat ‘m niet worden, dan ben ik meteen failliet.’ Huub reageerde: ‘Maar dat ‘vosje’, Ezabria, kost niet zoveel. Dat is een heel ander kaliber paard.’ Ik had ‘dat vosje’ zien lopen op de stamboekkeuring en dacht: nou Huub, ik weet niet of dat vosje zoveel slechter is als jouw Endy.”
De koop ging door. “Op de Centrale Keuring ketste Ezabria erop. Ze was een heel atletisch paard. Ze was maar 1,63 meter, maar leek wel 1,70 als ze ging lopen. Ze kon echt opstijgen. We mochten ook naar de UTV en daar werd Ezabria kampioen. Dat was voor Huub een beetje zuur. Hij wilde graag haar beker en sjerp hebben. Ik zei: ‘Die krijg je als aandenken, maar de merrie gaat met ons mee’”, lacht Goesten.
Ezabria bracht twee nakomelingen, waaronder de elite preferente prestatie PROK-merrie Kilbria (v. Sultan). “Dat is de overgrootmoeder van Kyton.” De merries vormden de basis voor een succesvolle fokkerij met meerdere internationale dressuurpaarden.
Kyton’s moeder, de keur preferente Wilbria (Ferro x Weyden), staat nog bij Goesten op stal. Naast de goedgekeurde hengst bracht ze al vijf predicaatnakomelingen. “Wilbria is een heel vruchtbare merrie. Ze bracht veertien nakomelingen. Dit jaar heeft ze een zwart, atletisch merrieveulen van Bloomberg. Echt ‘een Bria’, met van die grote ogen. Dit is een aparte, net zoals Kyton destijds. Ik weet nog niet of ik haar houd als maatje voor een ander veulen dat geblesseerd is, of dat ze verkocht wordt.”
“Wilbria is inmiddels negentien jaar, maar dat zou je totaal niet zeggen. Mensen schatten haar vaak een jaar of zeven. Dat jeugdige is kenmerkend voor de stam. Het zijn allemaal atletische paarden, die vooruit willen. Ik houd ook van dat type: atletische en gezonde paarden, met een functioneel exterieur. Ze moeten gemaakt zijn om te sporten, anders ga ik er niet mee fokken.”
Wilbria staat inmiddels alweer acht jaar in Berkel Enschot, maar werd als veulen geveild. “Ze vertrok naar de Empelaer Stoeterij. Toen mijn fokmerrie Kilbria artrose kreeg, ging ik op zoek naar een goede opvolger. Mijn oog viel op haar kleindochter, Wilbria. Ze was dat jaar gust en ik kon haar terugkopen. Toentertijd kwam ik regelmatig bij de Platinum Stables. Daar stond de hengst Ferguson. Momenteel zijn de nakomelingen spectaculair en zeer succesvol in de sport. Het zijn harde werkers met functionele gangen en een fijn karakter. Ik heb Wilbria destijds geïnsemineerd door deze hengst. Ze was alleen dragend van tweeling. Ik moest er eentje ‘crushen’. Kyton was degene die overgebleven is. Wat een geluk dat hij bleef zitten!”
Jaarlijks komen de beste, streng geselecteerde dressuur- en springveulens onder de hamer tijdens de veilingen van Veulenveiling Borculo. Lees meer over de veilingen.
Deze website maakt gebruik van cookies. Op deze manier kunnen we ervoor zorgen dat uw surfervaring nog aangenamer wordt. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie