VEULENVEILING BORCULO: VAN OUDSHER AL DE TIJD VER VOORUIT

16 nov. 2022

Warmbloedvereniging Lochem e.o. besloot in 1979 om na afloop van hun jaarlijkse fokdag veulens te veilen. Onder de naam Veulenveiling Borculo werd dit de allereerste veulenveiling van Nederland. Ruim veertig jaar later heeft de veiling een uitstekende reputatie opgebouwd en staan de ‘Borculo-veulens’ nationaal en internationaal bekend om hun kwaliteit. Met voorzitter Jan Markink blikken we terug op de ontwikkelingen door de jaren heen.

De veulens van Veulenveiling Borculo werden ruim 35 jaar geveild bij Buitencentrum Kerkemeijer in Borculo. Dat is praktisch om de hoek voor voorzitter Jan Markink. Hij is in het dagelijks leven gedeputeerde bij de provincie Gelderland. In zijn vrije tijd geniet hij volop van de paardensport. “Paarden zijn mijn passie. Dat vind ik echt mooi. Ik heb altijd paarden gehad en reed tot eind jaren tachtig. Vooral springen en de samengestelde wedstrijdsport vond ik leuk om te doen.” Dat springen ging hem regionaal erg goed af. “Ik zat zo’n beetje tegen de landelijke subtop aan”, vertelt hij bescheiden op zijn boerderij in Borculo.

Fokkerij

Jan Markink fokt jaarlijks een à twee veulens. ‘Ik fok met twee Numero Uno-merries uit eigen fokkerij. Dat gaat terug op de Garant-merrie waar ik eind jaren tachtig mijn stam mee begon. Dit jaar heb ik een veulen van Dorian Grey TN Z. Een merrie verwacht opnieuw een veulen van deze hengst, de ander is dragend van Cantona TN. Daarnaast heb ik een zesjarige Zambesi TN-merrie die wordt uitgebracht in het L springen. Zij gaat in de toekomst de fokkerij in. Daarnaast lopen er in de opfok nog drie jonge hengsten van Grandorado TN N.O.P., Poker de Mariposa en Komme Casal TN. Op de een of andere manier worden op dit erf bijna geen merries geboren. Geen idee hoe dat kan”, lacht Jan.

[caption id="attachment_25724" align="alignnone" width="800"]Jan Markink, voorzitter van Stichting Veulenveiling Borculo[/caption]

Buitenveiling

Veulenveiling Borculo ligt hem na aan het hart. “Ik kom al zo’n dertig jaar op de veiling. In eerste instantie gewoon als liefhebber, tweeëntwintig jaar geleden werd ik hoekman en aanjager en sinds twaalf jaar ben ik voorzitter.” In de loop van de jaren is er veel veranderd. “De selectie-eisen zijn niet alleen een stuk strenger geworden, er wordt ook op andere wijze geselecteerd. Vroeger was alleen het bezit van een eerste premie een selectie-eis. Keuringsprestaties speelden een grote rol en het exterieur was doorslaggevend. Tegenwoordig wordt er veel meer gekeken naar de prestaties in de moederlijn, zeker bij de springpaarden. Vroeger werden de merries weinig in de sport uitgebracht. Nu is er steeds meer het besef dat de merrie ook echt wel wat moet kunnen.”

[gallery size="medium" columns="2" ids="25761,25762"]

 

Fokkerspubliek

Eén ding is volgens Jan in ruim veertig jaar onveranderd gebleven. “De Borculo-veulens moeten nog steeds mooi en correct zijn en goed kunnen bewegen. Daar staan we om bekend. Maar natuurlijk is er in ruim veertig jaar veel veranderd. In de beginjaren was de veiling in een weilandje, met een stuk koord eromheen. De paarden kwamen met de trailer naar Borculo en stonden daar netjes op een rij geparkeerd. Dat was een mooie tijd, zo’n buitenveiling had wel wat. Vroeger had iedere boer of dierenarts wel een of twee fokmerries. Nu zijn er veel minder mensen die paarden hebben en is het fokkerspubliek compleet veranderd. Bovendien is fokken tegenwoordig een kostbare hobby, daardoor zie je dat fokkers andere keuzes maken en eerder voor een commerciëlere hengst kiezen.”

[gallery columns="2" size="medium" ids="25764,25766"]

Selectie

In de beginjaren kwam de selectiecommissie bij de fokkers aan huis. “Dat veranderde toen de veiling van regionaal naar nationaal ging.” Borculo was op dat moment de enige veulenveiling in Nederland en de aantallen bleven maar groeien. “Daarom besloten we om drie selectiedagen te organiseren. Dat hebben we zo’n vijftien tot twintig jaar gedaan. Qua organisatie was dat erg handig, maar er kwamen steeds meer fokkers met meerdere veulens. Sinds zes jaar selecteren we weer aan huis. We vinden het belangrijk om dicht mogelijk bij de fokkers te staan en werken samen met een vaste groep fokkers. Natuurlijk komen er soms wat bij en vallen er wat af, maar we proberen een langdurige samenwerking te creëren. De concurrentie is wel een stuk groter dan vroeger, dus we moeten er wel op tijd bij zijn en we weten ook welke dekking een fokker heeft gemaakt.”

[gallery link="file" columns="2" size="medium" ids="25719"]

Vierhonderd veulens

Markink ging in het verleden zelf mee met de selectiecommissie. “Dat was een flinke klus. Daar trok ik vijf volle dagen voor uit. Het hele land door, dat was hartstikke mooi! Dat ik zelf meekwam werd door de fokkers echt gewaardeerd, maar met de aantallen van tegenwoordig is dat niet meer te doen. Vroeger kwamen er zo’n dertig veulens onder de hamer. Nu hebben we tachtig veulens in de veiling en ongeveer een op de vijf veulens wordt voor de veiling geselecteerd. De commissie maakt heel wat kilometers en ziet in totaal zo’n 350 à 400 veulens.”

[caption id="attachment_25717" align="alignnone" width="800"]Oud krantenartikel over Jan Markink in zijn tijd als aandrijver.[/caption]

Vernieuwen 

Veulenveiling Borculo is zich steeds blijven ontwikkelen en vernieuwen. “Daarin hebben we altijd vooropgelopen. Zo werden de tribunes op Buitencentrum Kerkemeijer overkapt en kwam er een VIP-gedeelte. Daarna kwamen er twee aparte dagen voor dressuur- en springveulens en vanaf 2016 werden de veulens in de binnen accommodatie van Paardensportcentrum Lichtenvoorde geveild. Door corona was de veiling in de afgelopen drie jaar online. Dat bevalt heel goed. We bereiken zo een groot, internationaal koperspubliek.”

[caption id="attachment_25720" align="alignnone" width="800"]Ruim 35 jaar was de veiling bij Buitencentrum Kerkemeijer in Borculo.[/caption]

Lat hoog

Zowel aan de marketing- als organisatiekant is de veiling steeds verder geprofessionaliseerd. “Vroeger deden we alles met vrijwilligers, maar dat lukt niet meer. We hebben daarom drie jaar geleden besloten om samen te gaan werken met professionals. Om voorop te blijven lopen is het belangrijk dat je snel kan schakelen. Als vrijwilliger heb je daar simpelweg niet altijd de mogelijkheid voor. We zijn de samenwerking aangegaan met Excel Equine Events van Annelou de Man. Zij is samen met een team selecteurs verantwoordelijk voor de veilingen. Zij zijn in het seizoen 24/7 bezig met de veiling en dat is ook precies wat klanten verwachten. Dat bevalt erg goed. Als bestuur zijn we daardoor wat verder op afstand gekomen, maar de betrokkenheid is er zeker nog! We vinden het belangrijk om te blijven vernieuwen. Dat verwachten en willen de mensen ook. We hebben de standaard altijd hoog gelegd. Men weet bijvoorbeeld dat we kritisch zijn qua exterieur en prestatie van de moederlijn. Kopers gaan daarin af op onze voorselectie. Daarnaast willen we een eerlijke en transparante veiling zijn.”

[caption id="attachment_25743" align="alignnone" width="800"]Sinds 2020 staat Annelou de Man aan het roer van Veulenveiling Borculo[/caption]

Toekomst

“We zijn ook volop bezig met paardenwelzijn en dat wordt in de toekomst alleen maar belangrijker. Daar houden we ons ook zeker mee bezig. Sinds dit jaar hebben we een samenwerking met Jong KWPN, want de jeugd heeft de toekomst. Ook zijn er grote stappen gemaakt rondom de videodagen. De veulens worden zo uitgebreid mogelijk vastgelegd zodat kopers voldoende informatie krijgen om een veulen ook ongezien te kopen. Daarnaast loopt de veiling ook zeker voorop met vernuftige marketingtools. Zo blijven we stapjes vooruitzetten en ontwikkelen. Daarin hebben we altijd vooropgelopen en proberen we nog steeds. Na al die jaren heeft de naam, Stichting Nationale eliteveiling Borculo, nog altijd waarde. Dat staat ergens voor. Daar ben ik trots op en dat wil ik graag zo houden!”

 

Ontvang updates over de online te veilen veulens!

Deze website maakt gebruik van cookies. Op deze manier kunnen we ervoor zorgen dat uw surfervaring nog aangenamer wordt. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie